Oblomov



OBLOMOV

Kitapta yer alan Oblomov’un rüyası kısmı 1947 yılında yayınlanmış bundan 10 yıl sonra ise Oblomov’un tam metni bir aylık sıkı bir çalışma sonrası tamamlanmıştır. Gonçarov bu kadar kısa sürede ortaya koyduğu eseri için onu yıllarca kafasında taşıdığından kağıda dökmesinin çok da zor olmadığından bahseder.

Baş karakter Oblomov son derece tembel bir beyzadedir. Ailesinden miras kalan Oblomovka köyünden kazancını sağlar fakat orada işlerin nasıl devam ettirebileceğini bilemediğinden (daha doğrusu bunu bilme zahmeti göstermediğinden) açıkgözlü bir ahbabı tarafından zor durumda bırakılır. En yakın arkadaşı yine soylu bir aileden gelen Ştolts’dur. Tamamen zıt özelliklere sahip olsalar da iki elmanın yarısı gibi birbirlerini tamamlarlar ve Ştolts her zaman Oblomov’u bu düştüğü tembellik batağından kurtarmak için çabalar. Hatta bu tembelliğine “Oblomovluk” demiş ve yeni bir kavramı ortaya çıkarmıştır.

Oblomov esasında tembel olmaktan gurur duymaz hatta bu durumdan oldukça rahatsızdır ama yataktan onu kaldıracak gücü ve isteği kendinde bir türlü bulamaz. Hayatın güzelliğini çok çalışmak olarak gören Ştolts’un bu haline hayran da olsa kendisi içinde bulunduğu bu durumu kabullenmiş kendine yenilmiştir. Duyguları ve ihtirasları onu çalışmaktan men etmekte mutlu olmayı, seyrinde akan bir hayatı çok istese de onu aramaya olan umutsuzluğu ayrıca üşengeçliğinden tekrar uykuya dalar, zihnini yoran bu durumdan da böylece kaçmış olur. Ta ki sevgili arkadaşı onu Olga isimli bir kızla tanıştırana dek. Olga ona mutluluğun hiç de sandığı kadar bulunmasının zor olmadığını öğreten, onu tekrar dirilten kişidir. Fakat işler hiçbir zaman Oblomov’un istediği kadar kolay gelişmez.

Bu kitap Doğu ve Batı arasında sıkışmış ülkeler için anlaşılabilirliği oldukça yüksek ve beğeniyle okunabilecek bir kitap. Geleneklerini devam ettirmek isterken muasır medeniyetlerin gerisinde kalan toplumlar ne yazık ki Oblomov gibi kaybetmeye mahkum olacaklardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Servet ve onun doğal sonucu olan rahat yaşamak ve mutluluk, yalnız ve ancak çalışanlarındır."

Yorumlar