IMDb Puanlama Analizi



İzleyeceğiniz bir filmin, dizinin eleştirisini olumlu veya olumsuz olarak hızlıca yalnızca puan grafiklerinden yararlanarak nasıl yorumlayacağınıza dair yaptığım analizi, çeşitlerine göre bu yazımda inceleyeceğiz.

Yüksek puan almanın yapımı iyi olarak değerlendirmek için çok önemli olduğu gibi ortalama altı puanları az almak da bir o kadar dikkat edilmesi gereken mesele. Eğer bu yapım, bir topluluk veya grubun değer verdiği unsurlara karşı bir tavır içinde olup da film tekniğini de başarılı bir şekilde sunmuş ise puanlamasında yüksek puanları ve 1
’i puanı çok görürüz, bunun için de Midnight Express filmini örnek gösterebiliriz. Filme Türk bakış açısı dışında bakıp yalnızca sinema olarak incelediğimizde ortalama üstü, kimi klişeler olduğu gibi orijinallikler de barındıran bir film görürüz ama dokunduğu taraf Türk milleti olunca bu övgüler ne yazık ki küfre dönüşmüş oluyor.

Midnight Express

Elbette yüksek puanların yanında düşük puanların da çoğunlukta olduğu yapımlar olabiliyor. Ben buna kararsız izleyici demek istiyorum. Genelde vermek istediği mesajı seyirciye çok da yansıtamamış olmaktan kaynaklandığı düşüncesindeyim. Bunun için vereceğim örnek ise Uzaylıların 9 Numaralı Planı adlı 1959 yapımı bilim kurgu filmi. Yönetmen Edward D. Wood film sektöründe yer edinebilmek için izleyici çekebilecek türden filmler çekmiştir. Hatta yaşamının son yıllarında dahi bu tutkudan vazgeçmemiş ve izlenmek için o dönemlerde oldukça moda olan erotik türde filmler dahi çekmiştir. Uzaylıların 9 Numaralı Planı adlı film Tim Burton'un da büyük etkisiyle kendisine olan ön yargıların kırılmasını sağladı ve izleyiciler bu film için oldukça kararsız bir oylamada bulundular. Binlerce insan bu filmi berbat bulup Ed Wood'u dünyanın en kötü yönetmeni seçerken Tim Burton gibi yönetmenler de Ed Wood'u oldukça sevmekte ve filmlerinden ilham almaktadırlar.
Uzaylıların 9 Numaralı Planı

Bir diğer örnek ise ortalama düzeydeki yapımlar. Bunun için de başrolünde Russell Crowe'ın olduğu Noah filmini seçtim. Başta filmin aldığı puanın semavi dinlerde geçen büyük tufan hadisesi üzerine olduğundan ilk örnekte bahsettiğim, aslında iyi olup bazı gruplarca beğenilmediği için puanı düşen yapımlar kategorisinde olduğu yönündeydi. Çünkü tüm semavi dinlerde olayın anlatımı farklıdır. Fakat grafiği incelediğimde yüksek puanların düşük puanlardan az olduğunu gördüm. Yorumlardan da anladığım üzere film çok da başarılı olamamış. Yani belirli bir grubun düşük puanına maruz kalmamış, genel olarak orta düzeyde bulunup çok da beğenilmemiştir.
Noah

Yaş ve cinsiyet grafiği de puan analizi yapmamız için oldukça faydalı oluyor. Bunun için Enes Batur: Gerçek Kahraman ve Justin Bieber: Never Say Never filmlerini inceleyelim.
Enes Batur’un filminde yalnızca 10 ve 1 puanlarının çoğunlukta olduğu göze çarpıyor yaş grubuna baktığımızda <18’in daha çok 10 puan verdiğini buradan da erkeklerin kızlara göre biraz daha yüksek oy kullandıklarını görüyoruz. Justin Bieber’da ise durum daha seksist görünüyor. Oldukça düşük bir IMDb puanına sahip filmde sadece yüksek oy verenlerin açık ara farkla <18 kızlar olması bunu kanıtlıyor.
Never Say Never
Enes Batur: Hayal mi Gerçek mi?

En sona güzel filmlerin grafiğini bıraktım. Güzel bir film izleyicisini kucaklar ona bir taraf belirlemez. Grafiği incelediğimizde kimsenin kalbinin kırılmamış olduğunu görürüz. Bunun için October Sky filmini benden bir öneri olarak izlemenizi tavsiye ederim.
October Sky

Yorumlar