Dönüşüm (Kitap Özeti)

Kitabın başlangıcında aslında işe gitmeye hazırlanan, kafasında belirli bir iş planı olan Gregor Samsa’yla karşılaşıyoruz. Pek de heyecan içermeyen tek düze bir hayat yaşayan Gregor Samsa için kitaptaki olayların başladığı gün, hayatının en tek düze olmayan günüydü. O gün Gregor Samsa, kendisini artık insan formunda değil bir böcek formunda bulmuştu. Hayatının artık o sabahtan önceki kısmı çok eskilerde kalmıştır. Çalışarak ailesinin geçimini üstlenen Samsa, artık bu görevini de yapamayacaktır çünkü koca bir böcek olarak işe gidip gelmesi mümkün değildir.

O sabah kabuslar görüp de uyandığı zaman kendisinde başlangıçta net bir farklılık hissetmese de doğrulup kalkmak için bacaklarını kullanamadığında aslında artık bacaklarının yerine böcek baçakçıklarının olduğunu fark eder. Bu yeni durumu ev halkından, en başta da anne babasından saklamayı ilk çare olarak görür. Ancak bu durum kısa sürer. Önce annesi ardından da babası bu “dönüşüme” şahit olurlar. Annesi bu duruma karşı ilk tepkisini çığlık atarak, babası ise Samsa’dan daha çok tiksinerek belirtir. Ayrıca artık Samsa çalışacak durumda olmadığı için babasının çalışması gereklidir. İşe gidememesi üzerine sinirli bir şekilde eve gelen patronunun da Samsa’dan korkarak evden kaçması üzerine artık işler iyice değişir. Samsa odasında yalnızlığa terk edilir. Kız kardeşi Grete’nin başlangıçta onunla tüm aile üyelerinin aksine sevgi dolu ilgilenmesi Gregor Samsa için iyiye işaretse de bir zaman sonra kız kardeşi de kendisi üzerindeki bakımını çeker ve onunla ilgilenmez. Zaten Samsa da bu süreç içerisinde artık insan formundaki gibi taze ve güzel yiyeceklerden ziyade pis yiyeceklerden hoşlanmaya başladığını anlamıştır. Artık böcek hayatına adapte olmanın eşiğindedir. Bu durumda artık evin içinde mutlak yalnızlığa yakın bir durumdadır. Annesi kendisinin bu halinden hiç memnun olmadığı için ve bu yeni formunda onunla konuşacak gücü kendisinde göremediği için, babası da kendisinden tiksindiği için, kız kardeşinin eksikliğini yoğun bir şekilde hisseder. Ancak daha sonra başka bir derdi daha ortaya çıkar: babası üzerine elma fırlatır.


Babasının üzerine elma fırlatmasının üzerine ciddi bir şekilde yaralanır. Odasından çıkması da yasaklanır. Artık tamamen hapis hayatındadır diyebiliriz. Bu durumdan çok sıkılan ve ailesinin arasına yeniden katılmak isteyen Samsa bir defa bunun denemek ister ancak başarılı olamaz ve ailesinin geçim için eve yeni aldığı kiracılar tarafından da fark edilmiş olur. Bu durum kötüye işarettir zira bu andan sonra kiracılar artık evde kaldıkları için bir ücret ödememeye başlarlar. Bundan sonra aile üyeleri bir toplantı da Samsa’yı artık evde kovmaya karar verseler de bu kararlarını uygulayamazlar çünkü Samsa artık ölmüş ve hizmetçi tarafından çöpe atılmıştır.

Yorumlar