Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Abraham Lincoln: Vampir Avcısı



Timur Bekmambetov'un yönettiği, 2012 yazında vizyona giren film bolca vampir mitiyle harmanlanmış film endüstrisinin devamını sağlamış gözüküyor. En azından sinema bilet, kola, mısır parasından bir çok insana da ekmek çıkmıştır. Bekmambetov’un aksiyon türünde ortalamanın üstünde aslında gayet beğenilen filmleri bulunmakta (Wanted, дневнои дозор). Bu filmde de yönetmenin kurgu efektlerindeki başarısını görmekteyiz. Yerli yapımlarımızda da umarım bunu artık yakalarız. Çünkü böylesine dalga geçilecek bir senaryoda bile bize görsel anlamda beğeneceğimiz güzel işler çıkararak farklarını ortaya koymuşlar.


2005-2015 yılları arasındaki döneme damgasını vuran vampir, zombi, kurtadam gibi efsanevi yaratıklar ve aynı yılın şubat ayında vizyona girmiş ünlü yönetmen Spielberg’in filmi Lincoln, biraz tarihsel esintiler biraz da efsanelerle döşenerek, iyi gişe yapabileceği düşünülmüş bir film ortaya çıkarılmış. Abraham Lincoln’ün güneyli vampirlerle gümüş silahlar kullanarak savaşması ne yazık ki kulağa trajikomik gelmekte. Fakat filmin başında geçen “Tarih efsaneleri, insanlara tercih eder.” sözünü filmin yapımcı koltuğunda oturan Tim Burton’un Big Fish filminin vermek istediği mesaja oldukça benzettim.



Her şeyi bir yana bırakıp olaylara bir masal olarak baksak dahi sektörde birbirinin devamı olan bu filmler fantastik film severleri bile bezdirecek seviyeye gelmiş durumda olduğu zamanlardı. Hatta buna bir gönderme olarak, Yalan Dünya dizisindeki, yönetmen rolündeki kişi aşiret dizisine o zamanlar moda olduğu için zombi eklediğini söylemişti. Sinemadaki bu efsanevi karakter boşluğunu günümüzde süper kahraman filmleri almış gözüküyor. 30’lu yılların da meşhuru Frankenstein ve Dracula filmleriydi... İlerki yıllarda süper kahramanların yerini kimler alır şimdilik bilmiyoruz. Kim almış olursa olsun, burada eleştirim serilerde saygınlık ve başarı kazanmış orijinal filmlere değil kendini geliştirmeyip klişeler içinde kalınca Abraham Lincoln’u bile vampir avcısı kılığına sokabilecek sektör çobanlarınadır.

Yorumlar